De sporen van verzwegen leed
23 januari 1974: een hevige brand legt de slaapzaal van het Heilig-Hartcollege in Heusden-Zolder in de as. 40 jongens tussen 12 en 15 jaar kunnen ontkomen, 23 anderen komen om het leven. Het drama dompelt het land in een diepe rouw.
40 jaar later stellen auteur Christophe Aussems en dramaturgen Els Theunis en Alexander Schreuder vast dat de oorzaak van de brand nog steeds één groot mysterie is. Zij praten met nabestaanden en maken er in 2016 een onthutsende vierdelige theatertekst van.
De omvang van de ramp
Hoe is het zo verkeerd kunnen gaan? Volgens het stuk redenen genoeg: Een surveillant van de slaapzaal blijkt plotseling verdwenen.
Nooduitgangen en vluchtramen zijn niet gemarkeerd of onbereikbaar. Enkele avonden eerder kregen de jongens een vermaning, waardoor ze nu braaf in bed blijven liggen…
Het taboe en de tijdsgeest
Op basis van wat hij ontdekte, schreef Aussems een striemende tekst waarin hij de tijdsgeest bekritiseert: De Belgische politiek die na de Waalse premier Leburton nieuwe schandalen kon missen als kiespijn. Of het gebrek aan slachtofferbegeleiding in de jaren 70, waardoor
rouwende jongeren en hun ouders aan hun lot werden overgelaten. Maar het diepst van al snijdt de suggestie van het seksueel misbruik door de oversten.